Militärkupp: ÖB tar makten

Vi trodde nog aldrig att det skulle kunna hända, men nu är det alltså ett faktum. Militären, eller ”Försvarsmakten” tar makten i Sverige.
– Jag kan bekräfta att vi idag på morgonen har frihetsberövat den sittande statsministern, säger överbefälhavaren vid en hastigt sammankallad presskonferens i försvarshögkvarteret.

Försvarsmakten är dock tydlig med att de inte kommer att skada den tidigare statsministern. Han kommer, om han så önskar, att erbjudas fri lejd ut ur landet. Han är således fri att i exil bedriva oppositionspolitik. Både Danmark och Norge har förklarat att de är beredda att ta emot honom.
– Vi håller honom för närvarande i husarrest. Han mår efter omständigheterna bra, men av naturliga skäl får han just nu inte ha någon kontakt med omvärlden, säger Göransson vidare.

Tidigt på torsdagsmorgonen utropade sig alltså överbefälhavare Sverker Göransson till president i demokratiska republiken Sverige. Det handlar om en regelrätt militärkupp, något som vi aldrig tidigare upplevt i modern tid.
– Vi vill visa på vikten av politisk stabilitet, säger general Göransson. Vi tror att detta är det bästa för Sverige på lång sikt, fortsätter han.

Reaktionerna från Alliansen är än så länge försiktiga.
– En militärkupp är så klart inte acceptabel, men så länge Försvarsmakten håller sig till den budget som röstades igenom i kammaren igår har jag svårt att se några egentliga nackdelar, säger en källa inom Moderaterna.

Domen från marknaden är dock hård och Stockholmsbörsen hade vid lunchtid rasat med hela 6,3%, ett av de värsta rasen vi har sett sedan den så kallade IT-bubblan sprack.

EU:s premiärministrar har i ett samlat uttalande fördömt militärkuppen i Sverige och klargjort att de kommer agera kraftfullt. Även flera vilande celler i den Jämtländska separatistgerillan har förklarat att de inte stillasittande kommer att acceptera det nya styret.
– Vi hoppas på en fredlig lösning, men vi kommer inte tveka att ta till vapen om vi blir tvungna, säger de i ett uttalande via Youtube.

En kommentar

Skriv en kommentar

Du kan använda följande HTML HTML:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>