RUT-avdrag på robotdammsugare

Det omskrivna om omdebatterade RUT-avdraget går nu in i en ny fas. Förutom tjänster som städning och fönsterputsning omfattas från om med den 1 oktober 2014 även inköp av halvautomatiserade system som sköter likvärdiga uppgifter i hemmet.

ROT och RUT har under en längre tid varit självklara avdrag för de svenska hushållen och att de har fungerat är de flesta överens om. De har bland annat givit en välbehövlig knuff i ryggen till landets byggfirmor och fött massor av nya företag i städbranschen. Nu är det alltså dags för steg 2.

Även om robotdammsugare får betraktas som ganska automatiska, så är dessvärre inte RUT-avdraget det. När du anlitar en städfirma så drar de RUT-avdraget direkt på fakturan, men när du själv köper en robotdammsugare får du snällt lägga ut hela summan i butiken, och sedan göra RUT-avdraget i din självdeklaration.

– Vi ser det här som ett naturligt steg, säger skatteverkets utredare. Vi kallar det andra generationens RUT-avdrag, eller RUT 2.0. Huruvida spikpistoler och liknande verktyg ska komma att omfattas av ett utvidgat ROT-avdrag är dock fortfarande oklart.
– Det vill jag inte spekulera i, säger en källa inifrån myndigheten.

Alla politiska partier är dock överens om att RUT och ROT är avdrag avsedda att stimulera den svenska ekonomin och de ska därför se som tillfälliga insatser. Vi kan alltså inte räkna med att kunna göra de här avdragen i all framtid. Så går du i renoverings- eller ombyggnadstankar – ja, då kanske det är läge att slå till. För tids nog får du betala dubbelt så mycket för städerskan, fönsterputsaren och snickarens tid.

Skriv en kommentar

Du kan använda följande HTML HTML:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>