Ny rapport: Använd högtalarfunktionen på din mobil

Att hålla telefonen intill örat kan få ödesdigra konsekvenser för din hörsel. De nya rönen presenterades vid den stora årliga läkarkonferensen i österrikiska Leipzig.

En av deltagarna var svenska Ing-Britt Ingelsten, öronläkare och här i Sverige mest känd för sin gigantiska studie ”Öronbarn”, som på tidigt 70-tal för all framtid förändrade synen på öroninflammation och andra hörselrelaterade åkommor hos unga.
– Jag ställer mig bakom den här varningen till hundra procent, säger Ingelsten och förklarar att det ökande mobiltelefonanvändandet är en tickande bomb för folkhälsan. Hon går till och med så långt att hon rekommenderar att du bör undvika att prata i telefon, åtminstone en dag i veckan.

Larmrapporter om ny teknik och nya företeelser är förvisso inget nytt. Glödlampan anklagades i sin barndom för trolldom och videovåldet fick på åttiotalet Sievert Öholm att fullständigt gå i taket. Förespråkare för traditionell svensk husmanskost ägnade så sent som på 2000-talet stor kraft och omfattande ekonomiska resurser i en smutskastningskampanj mot tacos.

Någon teknikfientlighet eller rädsla för det som är nytt handlar det dock inte om i det här fallet hävdar Ing-Britt Ingelsten.
– Vi är forskare och skulle aldrig gå ut med en sån här varning utan att ha ordentligt på fötterna. Tusentals timmar av studier och analys ligger bakom varje uttalande, förklarar hon.

Pratar du själv mycket i mobilen?
Ja. Men jag försöker använda headset eller högtalare så ofta jag kan, avslutar Ingelsten.

Skriv en kommentar

Du kan använda följande HTML HTML:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>