Ny myndighet ska granska journalister

I dag presenterades kandidaterna till årets upplaga av Stora Journalistpriset och i kategorin ”Årets avslöjande” är bland annat Uppdrag Granskning och Expressen/Researchgruppen nominerade. I samband med att nomineringarna presenterades meddelade regeringen Löven att en ny myndighet med uppdrag att granska granskande journalister ska bildas under mandatperioden.

I pressmeddelandet kan vi bland annat läsa att ”Granskande journalister är lite av vår tids häxjägare” och ”Baserat på ett tips från någon gräver de ofta ensidigt fram bevis som ska styrka en på förhand bestämt tes”.

Journalisternas arbetsmetoder har ofta kritiserats och nu kommer alltså en motreaktion från statligt håll. Vad myndigheten kommer att heta är fortfarande höjt i dunkel, men det har bland annat talats om Objektivitetsombudsmannen. Mer information om den nya myndigheten kommer att lämnas vid en presskonferens senare i eftermiddag.

De första reaktionerna från Journalistförbundet är kraftiga och kritiska. Ingen av representanterna vi talat med vill dock uttala sig innan regeringens presskonferens.

FAKTA: Grävande journalistik

Granskande eller grävande journalistik har länge haft ett stort underhållningsvärde och tittarsiffrorna för program som Striptease, Uppdrag granskning och Kalla fakta har varit mycket höga. I jakt på allt smaskigare avslöjanden har metoderna blivit allt mer spektakulära. Mediaovana mellanchefer pressas av skjutjärnsjournalister och får en kamera och en mikrofon uppkörda i ansiktet. Minsta tvekan eller osäkerhet tolkas som att de ljuger och slutsatser dras ofta med väldigt tunt beslutunderlag. Så kallad ”kreativ klippning” har vid flera tillfällen används och relevanta delar i de anklagades försvarstal har helt utelämnats.

Den senaste tiden har dock opinionen svängt och kritiken från framför allt allmänheten har varit stor. Verbet ”Janne-Josefsson-granska” har fått stor spridning och har ungefär innebörden ”att dissa någon utan att ha tillräckligt på fötterna”.

Skriv en kommentar

Du kan använda följande HTML HTML:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>