Ny form av matchfixning

En helt ny typ av matchfixning har dykt upp på marknaden. Det handlar om matcher i, för oss västerlänningar, relativt okända ligor i mindre länder i Asien.

De flesta av oss känner till begreppet matchfixning. Det det handlar då ofta om att ena laget har mutats för att medvetet förlora. Brottssyndikaten som känner till detta kan då tjäna stora pengar genom att satsa på det lag som de redan på förväg vet kommer att vinna. Detta är ett sätt för den organiserade brottsligheten att skaffa sig kapital men också ett sätt att tvätta pengar från till exempel rån eller annan brottslighet.

Det unika med den nya typen av matchfixning är att matcherna aldrig äger rum. Obskyra små spelbolag erbjuder helt enkelt odds på fiktiva matcher. Utfallet i matchen avgörs sedan baserat på hur spelarnas pengar är placerade. Allt med syfte att maximera vinsten för dessa oseriösa spelbolag. Även om du skulle ”råka” vinna, så är det otroligt svårt att få dina pengar utbetalade.

Bedrägerierna är väldigt välplanerade och på spelbolagens hemsidor kan du bland annat se statistik för lagens tidigare matcher, även det matcher som aldrig ägt rum. Spelbolagen lockar med höga odds på dessa matcher vilket gör att lyckosökande spelare väljer att satsa pengar trots att två lag man aldrig har hört talas om möter varandra.

Vi kontaktar den svenska spelbyrån och ber om en kommentar. Där ser man väldigt allvarligt på den här typen av bedrägerier.
– Det är svårt för oss att göra något juridiskt, eftersom dessa bolag verkar i länder där spelmarknaden är fullständigt oreglerad säger Janosz Andersson, handläggare på byrån. Det här är rena rama bluffverksamheten och kan närmast jämföras med Postkodlotteriet är hemma, fortsätter han.

Alla som tittar på TV har med stor sannolikhet uppmärksammat att reklampauserna totalt domineras av utländska spelbolag. Den svenska spelmarknaden där Svenska spel länge varit ensam aktör har länge varit en uttalad målmarknad för internationella spelhjältar. Det flesta av spelbolagen är väldigt seriösa aktörer men i bakvattnet av dessa lurar alltså ordentligt fula fiskar.

Vi har försökt komma i kontakt med det berörda spelbolagen men inte helt oväntat så är det svårt. På illa talad engelska, på en telefonsvarare i Hongkong får vi veta att spelbolaget Puwbet, ett av det utpekade spelbolagen i den här härvan, får vi veta att bolaget flyttat sin verksamhet till Vietnam. Några nya kontaktuppgifter lämnas dock inte.

– Den här typen av brottslighet är otroligt svårt att komma åt. De flyttar mellan länder och agerar så gott som alltid på oreglerade marknader eller med hjälp av stulna tillstånd. Precis som med många andra typer av digital brottslighet släpar lagstiftningen efter. Det finns helt enkelt inga lagar som är anpassade efter den nya typen av brottslighet, förklarar Andersson.

Skriv en kommentar

Du kan använda följande HTML HTML:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>