Nätförhållanden blir ogiltiga

Nyheten slog ned som en bomb igår bland de svenska nätdejtarna. Från och med årskiftet kommer inte förhållanden som uppkommit genom så kallad nätdejting att vara giltiga. Lagförslaget är ett resultat av en överenskommelse som träffats mellan Socialdemokraterna och Miljöpartiet under de gemensamma regeringsförhandlingarna.

– Det känns som ett slag i ansiktet säger Anna Fredman, flitig nätdejtare och som idag lever ihop med danske Preben som hon träffat på en av nätets större dejtingsajter. Varför ska vi som följer med i tiden straffas? Vi bör ha precis samma rättigheter som alla andra, fortsätter Anna.

Från och med första januari kommer alltså ”nätförhållanden” som det kallas i förarbetet till det nya lagförlaget att förklaras ogiltiga. Det gäller även retroaktivt, vilket innebär att par som idag är tillsammans och har träffats via nätet kommer att få sina förhållande upplösta. Undantaget är dock de par som hunnit gifta sig.

– Att även upplösa äktenskap skulle givetvis vara det bästa, men vi inser att det i praktiken skulle vara omöjligt att genomföra, säger utredaren Erik Ulvestrand.

Dejtingsajterna kommer från den första januari att enligt lag bli tvungna att lämna ut uppgifter om sina medlemmar till Skatteverket, som sedan ser till att lagen efterföljs. Enligt en källa kommer medlemmarna på dessa sajter för att behålla sitt medlemskap bli tvungna att acceptera nya användarvillkor vilka kortfattat innebär att de måste rapportera in om de inleder ett förhållande med någon efter att ha träffats genom den aktuella sajten.

De som träffats online får givetvis fortsätta att leva ihop om de så önskar, men de kommer inte längre att omfattas av sambolagen. De kommer inte heller att sambeskattas och rent juridiskt kommer de att betraktas som separata hushåll med gemensam adress.

FOTNOT: Anna Fredman heter egentligen något annat.

Skriv en kommentar

Du kan använda följande HTML HTML:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>