Lättmjölk stoppas efter cancerlarm

Nu är det slut med lättmjölk i våra butiker. Efter den senaste tidens cancerlarm väljer nu de båda giganterna på den svenska livsmedelsmarknaden att plocka bort lättmjölken från hyllorna.

De senaste dygnen har vi i dagspressen kunnat följa rapporteringen om det misstänkt cancerogena ämnet Dinopat C, som har påträffats i helt vanlig komjölk. Ursprunget är fortfarande oklart, men högst sannolikt hamnar ämnet i mjölken under tillverkningsprocessen.
– Eftersom vi bara har påträffat substansen i lättmjölk så har vi dragit den slutsatsen. Det är väldigt osannolikt att ämnet finns i mjölken redan när den, så att säga, kommer ut ur kon, säger Inga Fångén, presstalesman på veterinärmedicinska institutet.

Stoppet för lättmjölk gäller omedelbart, medan mellanmjölk och så kallad standardmjölk tillsvidare kommer att finnas kvar i sortimentet. Totalt kommer ca 36 000 liter lättmjölk att återkallas, kasseras och destrueras. Det är det största mängden återkallat livsmedel sedan akrylamid-chipsen.

– Svenska konsumenter kan känna sig trygga. Jag tycker det här är ett bevis på att vi har en fungerande livsmedelskontroll i det här landet, säger Inga Fångén.

Stoppet för lättmjölk gäller tillsvidare. Cigaretter som bevisligen orsakar cancer kommer dock fortsätta säljas precis som vanligt.

Du som vill fortsätta dricka lättmjölk kan med fördel köpa mellanmjölk. För att uppnå samma fetthalt som du är van vid, ska du blanda i ca 4 cl vatten i ett vanligt glas mjölk.

2 kommentarer

Skriv en kommentar

Du kan använda följande HTML HTML:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>