Köpte 3D skrivare – skrev ut en 3D-skivare

En stämningsansökan mot en privatperson i Hagfors har lämnats in till tingsrätten i Karlstad. Det handlar om en man som köpte en 3D-skrivare på en av nätets större elektronikbutiker. Men hjälp av sitt nya inköp skrev han ut en ny 3D-skrivare och skickade sedan tillbaka varan till butiken. Butiken uppmärksammade dock att produkten var använd och hela historien nystades upp.

En 3D-skivare är ett relativt nytt fenomen. Det är en skrivare som kan skriva ut fysiska produkter. Ni har säkert läst om kriminella som försökt skriva ut pistoler och andra typer av vapen och den som söker lite på nätet kan hitta ritningar för alla möjliga prylar.

Hagforsmannens snilleblixt kan nu alltså visa sig bli ganska kostsam. I stämningsansökan kräver elektronikkedjan mannen på 180 000 kronor och han riskerar också åtal för bedrägeri, vilket kan ge dagsböter och i grova fall även fängelse.

Bedrägerier med 3D-skrivare är förvisso ganska okänt bland privatpersoner här i Sverige, men hos Polisen känner man redan till flera fall.
-Vid en husrannsakan i stockholmsregionen gjordes nyligen ett stort fynd av utskrivna prylar. Det handlade främst om kopior av märkesvaror och två män i 30-årsåldern sitter för närvarande häktade, berättar en källa inom Polisen.

Vi har tidigare berättat om ”nya brott” som vår nuvarande lagstiftning har svårt att hantera eftersom det helt enkelt handlar om ny företeelser. Det finns helt enkelt inget applicerbart lagrum.

Skriv en kommentar

Du kan använda följande HTML HTML:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>