Hokus pokus ny SNI-kod

SNI-koder är ett system som bland annat skatteverket använder för att näringsgrenskoda företag. Enkelt förklarat är det ett slags branschindelningssystem. Du som har startat företag vet att man måste välja ett eller flera områden som man tänker sig att verka inom. Nu införs SNI-koden ”Hokus pokus” som är tänkt att samla verksamheter inom homeopati, kinesiologi, astrologi, coaching, healing och personliga tränare (PT).

Schamaner får fortsättningsvis finna sig i att betraktas som hokus pokus.
Schamaner får fortsättningsvis finna sig i att betraktas som hokus pokus.

Det har länge varit ett problem att företag som ägnar sig åt verksamheter som befinner i sig i vetenskapens allra yttersta gråzon försöker skapa trovärdighet och relevans genom att registrera sig som företag inom en vedertagen bransch. Schamaner har kunnat gömma sig bakom beteckningar som ”Hälsokost”,  ”Rådgivning i alkohol- och narkotikafrågor” eller 01135 ”Svampodling”, men nu är det alltså slut med det.

SNI-koden 70220 ”Hälsocoachning” är en av koderna som kommer att försvinna och i stället inlemmas i den nya samlingskoden ”Hokus pokus”. Även 96090, ”Healing” och 96090, ”Spådomsverksamhet” får finna sig i att framledes kategoriseras inom ramarna för den nya SNI-koden. Totalt handlar det om ett 50-tal koder som kommer att försvinna.

I moderniseringen av SNI-koderna (den senaste revisionen gjordes 2007) kommer även koden 14190, ”Mössfoder, tillverkning” att förtydligas. Anledningen är att tillverkare av huvudbonader felaktigt använt denna kod. Den nya beteckningen blir istället ”Tillverkning av föda för gnagare”. Numret 14190 blir dock oförändrat.

Vilken kod den nya hokus pokus-kategorin kommer att få är ännu inte helt fastställt. Kanske blir det 85510, en av SNI-koderna som nu blir ledig då kodens nuvarande verksamhetsområde fortsättningsvis kommer att betraktas som ”Hokus pokus”.

FAKTA: SNI betyder Svensk näringsgrensindelning.

Skriv en kommentar

Du kan använda följande HTML HTML:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>