Gert Fylking tar plats i Svenska Akademien

Akademiens ständige sekreterare. Peter Englund, meddelade på lördagen att han lämnar sin plats till förfogande. Enligt envisa källor blir det Gert Fylking som nu tar plats bland de aderton.

Vem som blir ny medlem i Akademien kommer att presenteras senare i veckan, men källor med insyn i Svenska Akademiens nomineringförfarande uppger nu alltså att Gert Fylking är den hetaste kandidaten.

Gert Fylking är kanske allra mest känd hos den breda allmänheten för att flera år i rad infiltrerat presentationen av ”Årets litteraturpristagare”. Genom att gömma sig i publiken och utbrista ”Äntligen” när ytterligare en kubansk undergroundförfattare presenterades som nobelpristagare fick han många att lyfta på ögonbrynen. Detta tycks dock inte ha haft någon negativ inverkan på hans möjligheter att bli invald i den exklusiva skaran.

Gert har gjort mycket för kulturen i Sverige och trots att han under några år drog ett löjets skimmer över presentationen av litteraturpriset så har ledamöterna alltid haft ett gott öga till honom; allt enligt vår källa. Uppmärksamheten som skapades ledde till en liten renässans för litteraturpriset som under några år hamnat i skymundan bakom de mer vetenskapsinriktade nobelprisen.

Vi har sökt Gert Fylking för en kommentar, men via sin agent har han att avböjt att kommentera ryktet.

Om det skulle visa sig att Fylking senare i veckan presenteras som ny ledamot Svenska Akademien kan vi inte säga något annat än – äntligen!

3 kommentarer

Skriv en kommentar

Du kan använda följande HTML HTML:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>