Dyrare försäkring för tatuerade

Från och med årsskiftet kan alla tatuerade svenskar räkna med dyrare försäkringar. Detta efter larmrapporterna om att tatueringar innebär en ökad cancerrisk, då cancerogena ämnen hittats i flera vanliga tatueringsfärger.

Nej, du kan ta det lugnt – de flesta försäkringspremierna kommer inte att förändras. Du kommer inte att få höjda kostnader för din bil- eller villaförsäkring. Om du däremot har en sjukvårdsförsäkring eller livförsäkring, ja – då kan du räkna med att få punga ut med betydlig mer pengar om du vill behålla ditt försäkringsskydd.

Sedan larmen om att tatuerade personer löper större risk att drabbas av cancer har försäkringsbranschens utredningsinstitut jobbat med att ta fram en branschgemensam rekommendation. Nu är alltså utredningen klar och från och med årsskiftet kommer merparten av alla försäkringsbolag att höja premien med omkring 20 procent för sjukvårds- och hälsorelaterade försäkringar.

Anmälningsplikt gäller

Alla som har en sjukvårds- eller livförsäkring hos ett svenskt försäkringsbolag kommer någon gång under de kommande månaderna att få ett formulär hemskickat. Har du ingen tatuering behöver du inte göra något, men alla som har en tatuering som är större än 100 kvadratcentimeter (ca 10×10 cm), måste fylla i blanketten och returnera den till försäkringsbolaget. De nya avgifterna gäller retroaktivt från den 1 januari 2015.

Att försäkringsbolagen anpassar sina premier efter risk är i sig inget nytt. Snabba och stöldbegärliga bilar har till exempel alltid varit dyrare att försäkra än standardbilar.
– Man kan säga att vi anpassar våra hälsorelaterade försäkringar till rådande normer, säger försäkringsbolagens branschorganisation i en kommentar till beslutet.

Enligt en undersökning, som visserligen har några år på nacken, så är ca en tredjedel av stockholmarna i åldrarna 18-49 år tatuerade. Troligtvis har andelen ökat ytterligare sedan undersökningen genomfördes 2011.

Skriv en kommentar

Du kan använda följande HTML HTML:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>